Fem viktiga saker vid val av truck

Det är mycket att tänka på vid val av truckmodell och det kan blir jobbigt att rätta till vissa saker i efterhand då trucken är på plats. Det mesta går såklart att fixa men här har vi listat fem viktiga aspekter att ta hänsyn till så att rätt truck hamnar just hos dig.

  1. Hur tungt kommer du att lyfta? Vikten på din last är mycket viktigt. Ska du lyfta lätta saker som tex. duntäcken kan du behöva en mindre truck som är smidigare och oftast har ett lägre pris. Ska du däremot lyfta tungt t.ex. stora järnbalkar är det otroligt viktigt att trucken klarar av de vikter du hanterar. Med större vikt på gafflarna än trucken klarar av kan hela trucken välta framåt och du flyger in i rutan eller ut genom fönstret vilket är onödigt.
  2. Hur högt skall trucken lyfta lasten? Var är översta punkten på balken i ställaget där du ska lägga lasten. Det kan vara lätt att tänka på hur högt hela ställaget i sig är men ofta behöver du inte så hög lyfthöjd utan snarare tänka hur högt du skall lyfta.
  3. Finns det låga passager där trucken kommer att passera? Har din byggnad låga portar där trucken ska passera är det risk att trucken fastnar eller i värsta fall inte kommer igenom alls. Därför är truckens bygghöjd och byggnadens lägsta passage viktig att tänka på.
  4. Vilket drivmedel? Idag är de vanligaste drivmedlen på truckar el och dieseltruckar. Är tanken att köra truckar inomhus är el-trucken ett bra alternativ då den är tystgående och inte släpper ut avgaser. Förr i tiden skulle vi säga att dieseltruckar är bättre utomhus i tuffare klimat då de oftast klarar mer men idag har el-trucken kommit långt i utvecklingen, nu är el-trucken nästan ett lika bra alternativ även utomhus.
  5. Hur ofta ska du i och ur trucken? Ska du stiga i och ur trucken ofta vid exempelvis plockning kan en dörr krångla till det väldigt mycket om du behöver öppna dörren. Men en dörr må vara mycket bra att ha om du kör ute i ruggigt väder eller när det är varmt ute och du vill ha AC för att reglera temperaturen.